CAS afgør: Stand Up Paddle (SUP) hører til under surf forbundet

Den internationale sportsdomstol CAS (Court of Arbitration for Sport) har nu fældet dom, og fastslået at International Surfing Association (ISA) i regi af den Olympiske bevægelse er rettighedshavere til, at organisere og repræsentere SUP sporten.

Der er nu endelig sat punktum i det fler-årige tovtrækkeri mellem Dansk Surf & Rafting Forbunds moderorganisation International Surfing Association (ISA) og International Canoe Federation (ICF), om rettigheden til at organisere og repræsentere stand up paddle (SUP) inden for den Olympiske bevægelse. Sagen har været et varmt emne nationalt og international i snart fire år. Flere internationale sportsmedier har fulgt sagen tæt, bl.a. danskbaserede Play The Game, som første gang i maj 2017 skrev om sagen i artikel When Olympian Goes to War, ligesom det anerkendte webmagasin ’Inside the Games’ har dækket konflikten ekstensivt.

Kendelsen blev offentliggjort af den international sportsdomstol CAS torsdag den 6. august:

’CAS decides that the International Surfing Association shall be the International Federation governing and administrating the sport of Stand-Up Paddleboard at Olympic level’.

Christian Andersen runder en bøje ved 2018 ISA World SUP & Paddleboard Championships som blev afviklet i Kina. Foto: Sean Evans

Beslutningen er meget glædelig for SUP sporten internationalt og nationalt, og giver nu muligheder for at ISA sammen med de nationale surfforbund forfølger ambitioner og muligheder for optagelse af SUP sporten på flere internationale multisportsevents i IOC regi. Ligeledes åbner beslutningen op for bedre udviklings- og støttemuligheder nationalt som internationalt. DSRF formand Jakob Færch udtaler i den forbindelse:

“Vi har hele tiden været fuld af fortrøstning med at CAS ville træffe denne beslutning. For alle der er involveret i sporten nationalt og internationalt har der aldrig været tvivl om repræsentationsretten og miljøets ønsker her til – at det nu er bekræftet af dommerne i CAS er en stor milepæl for sporten”

Særligt Danmark og flere nøglepersoner i DSRFs bestyrelse, har været vigtige aktører i arbejdet med at få overbevist dommerne i CAS. Jakob Færch fortsætter:

”Vores kæmpe store arbejde for udviklingen af sporten herhjemme og i Europa har båret frugt. Successen med det danske værtsskab af 2017 ISA World SUP & Paddleboard Championship og Casper Steinfaths langvarige arbejde med udviklingen af sporten som vice-president i ISA og Næstformand i DSRF, har haft stor betydning for den stærke forankring sporten har fået i det internationale surfmiljø. Det er selvfølgelig en stor lettelse at vi har ’papir’ på relationen, og kan flytte arbejdet fra skrivebordet og retslokalerne ud på vandet”

CAS skriver blandt andet at dommen er afsagt efter en afvejning og beslutning på baggrund af IOC reglementet ’International Sports Federations requesting IOC Recognition Procedure’, som tager højde for både kvalitative og kvantitative kriterier ift. om et internationalt sportsforbund kan anerkendes som ’non-governmental organisation governing one or more sports’ i overensstemmelse med det Olympiske Charter. Sportsdomsolen har ud fra de fremlagte historiske beviser, vidner og dokumenter fastslået at det er ISA der skal organisere og administrere SUP inden for den Olympiske organisationsstruktur.

Casper Steinfath jagter guld på hjemmebanen i Vorupør da Danmark var værter for 2017 ISA World SUP & Paddleboard Championships. Mo Freitas (tv) løb med sejren, Connor Baxter (th) blev nr. 2 og Casper Steinfath vandt bronze. Foto: Sean Evans

Afgørelsen medfører bl.a. at ISA kan arbejde videre med SUP sportens (racing og sup surfing) optagelse i en lang række internationale multisportsevents. SUP under IOC ringene fik vi første gang stiftet bekendtskab i den Olympiske event ‘Lima 2019 Pan Am Games’ som SUP sporten debuterede i allerede i 2019. Beslutningen åbner dermed op for flere store international events:

  • Youth Olympic Games (Dakar, Senegal i 2026)
  • World Beach Games (TBD, i 2023)
  • European Games (Krakow, Polen i 2023)
  • World Games (Chengdu, Kina i 2025)
  • European Masters Games (TBD, i 2023)
  • World Masters Games (TBD, i 2025)

Det forventes at ISA, i samarbejde med IOC, vil genoptage dialogen og forhandlingerne om den ultimative målsætning om at få SUP introduceret på det olympiske program – tidligste mulighed er Paris 2024, alternativt i Los Angeles 2028.

Med verdensklasseniveau hos både de etablerede og yngre danske SUP atleter, og vores stærke Masters atleter inde for sporten, så åbner der sig altså nu unikke muligheder for, at vi i nær fremtid kan sende DSRF atleter til store internationale sportsbegivenheder, ud over EM og VM. Desuden vil flere verdensklasseatleter og internationale medaljer i pokalskabet, give DSRF en oplagt mulighed for at etablerer et tættere samarbejde med Team Danmark, med henblik på at blive Eliteforbund og understøtte forbundets set-up omkring de bedste landsholdsatleter.

Yderligere information eller spørgsmål til ovenstående kan rettes til Jakob Færch, formand i DSRF. Telefon: 28694774 eller mail: jakob@dsrf.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar