Caroline Küntzel og Noa Stender – Mød to af Danmarks fremtidige håb på den internationale stand up paddle scene

I løbet af de seneste 2 ½ år har Dansk Surf & Rafting Forbund (DSRF) optaget ca. 50 nye foreninger og forbundet er vokset fra godt 800 til ca. 4.000 medlemmer. Størstedelen, ca. 80%, dyrker SUP og den udvikling ser ikke ud til at stoppe lige foreløbigt.

Caroline Küntzel (tv) og Noa Stender (th) er henholdsvis kun 15 og 14 år gammel, men er allerede blandt nogen af Danmarks bedste SUP talenter og har store mål og drømme for fremtiden.

Stand up paddle er fortsat i en enorm vækst og udover de mange nye forankrede medlemmer under foreningerne i DSRF, er der ingen tvivl om at hele det selvorganiserede miljø indenfor surf-sporten også er vokset betydeligt. Den vurdering skal ses i lyset af at surfbutikkerne i Danmark sælger mere surf- og SUP-udstyr end nogensinde, de kommercielle surfskoler og surfshops har aldrig haft så mange på vandet og Danskernes generelle interesse for vandsport vokser betydeligt på grund af både kommunernes og eventorganisationers fokus på at skabe flere og bedre aktiviteter på eller i vandet.

Undersøgelsen af Danskernes motions- og idrætsvaner udgivet af Idrættens Analyseinstitut (Idan) i 2016 viste at ca. 10-12.000 danskere dyrker surfing og SUP, men i forlængelse af den progressive udvikling af sporten siden 2016 må det forventes at dette tal er betydeligt højere i dag. Idan forventer at udgive en ny undersøgelse af danskernes motions- og idrætsvaner i 2019/2020.

Et par af de helt nye og unge SUP udøvere er den kun 15-årige Caroline Küntzel, bosat i Thisted, og den 14-årige Noa Stender, bosat i København. De er begge to faldet pladask for SUP sporten og har tilmed, på meget kort tid, dygtiggjort sig i en sådan grad, at de kan være med blandt nogle af de allerbedste i Danmark.

I den første weekend af september padlede de begge to DM i København, hvor Caroline padlede sig til en super flot samlet 2. plads blandt kvinderne og Noa padlede sig i en top 20 i Open kategorien. For godt en uge siden var de to unge SUP talenter så med det danske SUP landshold til Europamesterskaberne i SUP på Sardinien og eventen gjorde stort indtryk på dem begge. Vi har sat de to lysende SUP talenter i stævne for at høre mere om deres oplevelser til EM, deres passion for sporten samt mål og drømme.

Hvornår og hvordan blev i en del af sporten?

Caroline: Jeg begyndte at stand up paddle i oktober sidste år. Jeg så VM i SUP i Vorupør og blev fanget af stemningen og fascineret af sporten. Min far er og har altid været passioneret surfer og dyrker alt slags surf. Han har i flere år prøvet at få mig til at starte, så efter VM tænkte jeg, at nu skulle det være. Derefter gik det meget stærkt og jeg blev hurtigt meget passioneret omkring sporten.

Noa: Jeg har en god ven hvis far tog min ven og jeg med ud på et par SUP boards en dag for 2 år siden. Siden der har jeg været stoked.

Hvorfor faldt i for SUP sporten?

Caroline: SUP er en helt fantastisk sport da alle, på et eller andet plan, kan dyrke den og det faldt jeg for. Nu er jeg dog generelt et konkurrence menneske, så efter at have set VM blev jeg inspireret af de dygtige atleter og fik hurtigt et mål om at blive god til SUP.

Noa: Først og fremmest er jeg vild med vand. Derudover synes jeg at det er super fedt at sporten har så mange forskellige discipliner og at man kan dyrke sporten overalt hvor der er vand. For eksempelvis i Københavns kanaler, den Sjællandske nordkyst og ikke mindst Cold Hawaii. Jeg bor midt i København og det er ikke umiddelbart en surf destination, men her er masser af muligheder for SUP.

Hvad giver SUP sporten jer?

Caroline: SUP sporten giver mig et frirum fra hverdagen. Jeg elsker at være på vandet og i ét med naturen. Der er ikke noget bedre end at paddle rundt på sit SUP board enten helt alene eller med vennerne ude på søen, fjorden eller mit favoritsted – havet. SUP sporten har allerede givet mig en hel masse og jeg har mødt en masse nye mennesker igennem sporten. Derudover har jeg lært, at man egentlig ikke behøver meget andet end et board og en paddle for at have det sjovt.

Noa: SUP sporten giver mig en enorm glæde og jeg er næsten aldrig til at hive op ad vandet efter en session. Jeg kan virkelig også godt lide det miljø der er omkring sporten hvor alle kender alle og det er næsten som en stor familie hvor alle bakker hinanden op.

Noa Stender på sit raceboard foran Operaen på sin hjemmebane i Københavns Havn.

Hvad gør i for at blive bedre?

Caroline: Jeg surfer en masse og heldigvis giver det også en del til SUP race delen. Lige nu venter jeg på at modtage mit første raceboard, således jeg kan få trænet en del mere race. Jeg prøver også en masse nyt af og har for eksempelvis lige lært at longboarde og er ved at lære shortboard. Udover det er det vigtigt for mig at have det sjovt på vandet. Når tiden er til det, løber jeg også lidt og træner ved siden af. Jeg elsker at bevæge mig.

Noa: Jeg lærer meget ved at træne sammen med andre, som er bedre end mig selv. Her kan jeg kigge på dem og se hvordan de gør tingene og så gentager jeg dem en masse gange. Jeg træner flere gange om ugen i CWS og deltager i de events jeg har mulighed for.

Hvordan var det at være med til EM og hvad fik i ud af det?

Caroline: Det var helt vildt fedt at være med til EM og jeg fik en masse ud af det. Desværre blev den disciplin jeg skulle deltage i aflyst, men selvom jeg ikke kom til at konkurrere, så fik jeg set alle de andres konkurrencer, hvilket jeg lærte en hel masse af. Det var fedt at mærke stemningen og møde atleterne fra de andre lande og det gav mig bare endnu mere lyst til at træne efter at komme til EM. Det var samtidig en kæmpe oplevelse at være sammen med det danske team. Det hold er simpelthen bare det bedste.

Noa: Det var en kæmpe oplevelse at være med til EM på Sardinien med det danske SUP team. Selvom bølgekonkurrencen ikke blev til noget var det stadig super lærerigt, at se de andre konkurrere i de forskellige discipliner. Jeg fik en masse erfaring og fik set hvordan sådan en international event foregår.

Havde i en speciel, anderledes eller sjov oplevelse til EM som i vil dele?

Caroline: Da der ikke var nogen bølger havde vi nogle dage hvor der ikke var konkurrence. Vi tog ud til et sted for at springe fra klipper, men de var lige lidt højere end jeg havde regnet med. Vi endte med at springe ud fra 10-11 meter, hvilket var helt vildt, taget i betragtning af, at jeg ikke tør hoppe fra 3 meteren i svømmehallen.

Noa: Det var en stor oplevelse at stå oppe på scenen under åbningsceremonien og hælde vores danske sand i den fælles bowle. Alle lande havde taget sand med hjemmefra, som blev hældt sammen under ceremonien. Det var rigtig sjovt at være med til.

Hvad er jeres mål og hvad drømmer i om?

Caroline: Mit mål er at blive en af de bedste kvinder indenfor SUP sporten. Jeg har mange drømme og en af dem er, at komme rundt omkring i verden for at konkurrere og se nye spændende steder.

Noa: Mit mål er helt klart at komme med til nogle flere internationale konkurrencer inden for de næste par år. Jeg drømmer om at kunne leve af SUP en dag, bo i Cold Hawaii og rejse ud i verden for at konkurrere.

Caroline Küntzel bruger meget tid i bølgerne og forsøger at komme ud så meget som skole og transportmuligheder til og fra de mange surfspots tillader det.

Hvad skal der til for at du bliver en bedre atlet?

Caroline: Træning og sparring med andre er for mig meget vigtigt i processen for at blive en bedre atlet.

Noa: Jeg kunne godt tænke mig at få tilknyttet en personlig træner så jeg kan blive ved med at udvikle mig. Dertil måske også nogle flere fælles samlinger hvor folk vil kunne træne på tværs af klubberne og lære af hinanden.

Hvad kunne du godt tænke dig der blev gjort mere af herhjemme ift. SUP sporten?

Caroline: Jeg kunne godt tænke mig at der blev afholdt nogle flere SUP surf konkurrencer og bare generelt events i Cold Hawaii med SUP.

Noa: Der bliver allerede gjort meget for sporten herhjemme. Men det kunne være super fedt med nogle flere konkurrencer herhjemme, især inde for SUP surfing.

En lys fremtid for SUP sporten

Der er ingen tvivl om at SUP sporten går en lys fremtid i møde. Sporten mangler dog fortsat en hel del flere unge SUP udøvere og i DSRF håber vi, at flere klubber vil begynde at arbejdere endnu mere med SUP for børn og unge således Noa og Caroline får selskab af flere unge som brænder for sporten. DSRF vil i 2019 rette fokus mod det yngre publikum og håber i den forbindelse at kunne supportere udviklingen i de mange klubber.

Caroline Küntzel med sin elskede Fanatic SUP surfer.

Noa træner under EM hvor desværre bølgekonkurrencen måtte aflyses pga. dårlige bølgeforhold.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar