Race Report: SUP Surf & Beach Race DM 2014!

IMG_4168

Af Steinkopp Productions, Klitmøller d. 19/08-2014.

I weekenden d. 15. – 17. aug. løb den 4. udgave af det årlige SUP Surf og Beach Race DM af stablen i Klitmøller. Surfklubben NASA dannede igen rammerne for dette event, som af mange vil blive husket for store smil på stranden og fantastiske forhold på vandet. Godt 40 friske danskere og et par enkelte tyskere meldte til start fordelt ud over disciplinerne SUP Surf, SUP Beach Race og som noget nyt i år også disciplinen Prone Paddleboarding. Vi var klar til en weekend med masser af action på vandet!

Fredag eftermiddag blev SUP Surf og Beach Race DM 2014 skudt i gang. Første punkt på programmet var den nye disciplin Prone Paddleboarding. Denne disciplin er for sig egentlig ikke helt ny, da den har eksisteret i flere hundrede år men det er første gang der afvikles Prone DM i Danmark. Deltagerfeltet i denne disciplin var ikke enormt, men taget i betragtning af dette var første gang, var det et pænt felt, der stillede til start i Klitmøller. Flere lokale surfere fra byen var med, og derudover fik vi fint besøg af 2 stærke kvindelige livreddere fra Tryg Fonden. Prone Paddleboarding minder meget om at paddle et stort traditionelt surfboard igennem en race bane. Der var lagt op til kamp mellem livredderne og de lokale drenge og piger fra Klitmøller. Arrangørerne satte banen således at deltagerne blev godt udfordret i bølgerne. Først skulle deltagerne ud gennem bølgerne for at vende nogle bøjer, for derefter at fange og navigere sig tilbage til land med bølgerne. Der var godt med tilskuere på stranden foran NASA klubhuset i Klitmøller, da konkurrencen blev skudt i gang. Hos kvinderne lagde Line Præst Lauridsen sig i front fra start og kæmpede med drengene om førerpositionen. Det var en tæt kamp fra start til slut. Efter godt 10 minutter i bølgerne krydsede Casper Steinfath mållinjen på stranden som først mand tæt forfulgt af sin bror Peter Steinfath. Line Præst Lauridsen var også med i front hos mændende og dominerede kvindernes Prone Paddleboarding DM fra start til slut. På junior siden var det lokale young gun Christian Andersen der løb med titlen som junior danmarksmester, mens lokale super surf girl Paula Werner Ahlers viste at Klitmøller pigerne også kan være med i front.

Lørdag morgen mødtes alle deltagere i NASA klokken 8 til briefing. Her blev planen for weekenden offentliggjort. Arrangørerne havde længe kigget på vejrudsigterne for at beslutte hvilke dage forholdene var bedst til hhv. SUP Surf og SUP Beach Race. Ved briefingen blev det fortalt at forholdene så fantastiske ud til SUP surf om søndagen, mens forholdene var lidt udfordrende mht. Beach Race. Lørdag blæste vinden nemlig 10-13 m/s fra Nordvest med bølger om til 3 meter, hvilket ikke just er optimalt til at race rundt omkring en bane i Klitmøller bugten på SUP. Derfor valgte stævnelederne, til stor begejstring for deltagerne, at omlægge racet således at det blev et ”downwind” race. Ruten skulle gå fra Hanstholm til Vigsø. En rute som kaldes ”Redningsvejen” og af mange betegnes som Danmarks bedste og sjoveste downwindrute. Alle fremmødte var super spændte, og der herskede en rigtig god stemning i luften.

Klokken 15:00 blev racet skudt i gang i Hanstholm, hvor 20 spændte SUP racers begav sig ud på den 7 kilometer lange rute ned til mållinjen i Vigsø. Forholdene var bestemt udfordrende som i et Technical Race. Bølger, vind og strøm var alt sammen i ryggen og det gik Rigtig Rigtig Stærkt med at komme ned til Vigsø! Udover at være en stærk og hurtig paddler krævede ruten også et godt kendskab til bølger, fordi, fandt man den rigtig bølge derude kunne man surfe rigtig langt og spare energi. Dette gjorde racet rigtig dynamisk. Top 5 i mændene var slet ikke til at spå om undervejs. Folk skiftede pladser konstant i takt med at bølgerne kom og gik. Mads Ring, Lars Petersen og Peter Steinfath havde en tæt kamp det meste af vejen. Mads og Lars valgte en yderligere rute længere ude frakysten, mens Peter fulgte kysten tættere og fangede nogle store bølger med kun 1 kilometer igen til mål. Dette var lige nok for Peter til at passere Mads Ring, som ellers har vist fantastisk form hele sæsonen i de danske SUP race. I front fra start til slut var Casper Steinfath, der viste stort lokalt kendskab og fangede de rigtige bølger når det blev kritisk. Casper kom i mål på tiden 35:10, og kunne knap nok tro sine egne øjne da hans GPS ur viste tophastigheder derude på 31,5 km/t. Det er virkelig hurtigt på et SUP board og vidner om de fantastiske forhold tilstede på dagen! Første pige i mål var sidste års Danmarksmester Nicoline Rasmussen. Hun har trænet målrettet hele sæsonen og har bestemt taget en masse inspiration med hjem fra hendes deltagelse ved ISA VM i Nicaragua tidligere på året. Hos juniorerne var det igen Christian Andersen, der kom i mål som nr. 1 mens Jens Wohlert blev Danmarks mester i Masters i SUP Beach Race med et twist af downwind!
Det var fantastisk at se så mange glade ansigter komme i mål efter en tur på vandet som bedst kan beskrives ”Victory at Sea”. Der blev givet mange high-5s og kram på stranden blandt deltager, arrangører og tilskuere. Stemningen på stranden var fantastisk og der var ikke tvivl om at folk vil huske denne dag længe! Om aftenen var der fællespisning i NASA, hvor der blev fortalt mange gode historier fra dagens SUP race.

Søndag morgen stod i surfens tegn. Bølgerne viste sig fra en af deres bedste sider i Klitmøller-bugten og efter en kort briefing blev SUP Surf DM skudt i gang. Bølgerne var ca. 1-2 meter og som dagen skred frem lagde vinden sig mere og mere. 21 deltagere var klar til at give den gas i bølgerne og vise, hvor meget den danske SUP scene har udviklet sig det seneste år. Allerede i de indledende heats var det tydeligt, at niveauet var rykket siden sidste år! Der blev smidt nye moves, mere power og mange folk surfede med et nyfundet flow i deres stil. Dommerne var imponerede, og de blev sat på overarbejde allerede fra de tidlige runder, hvor der var nogle meget tætte heats. Efter første runde fik deltagerne som tabte en ”second chance” for at komme med igen. Dette skete gennem den såkaldte ”repercharge” round, hvor man kunne kæmpe sig vej tilbage i hovedelimineringen.

Efter 2 semifinaler hos kvinderne, blev en spændende finale skudt i gang. Bølgerne fortsatte med at levere og det var en tæt kamp mellem forsvarende mester Annette Carsing, den sjællandske fighter Nicoline Rasmussen, lokale helt Mette Knakkergaard og tyske wildcard Paulina Herpel. Efter 20 minutters intens finale var der klapsalver til alle pigerne fra tilskuerne på stranden. I en meget tæt finale var det igen Annette Carsing som løb afsted med sin 3. DM SUP Surf titel.

Der var mange positive overraskelser i mændenes eliminering. Ikke mindst 13 årige super-grom Christian Andersen fra Klitmøller viste at han ikke kun hører til i juniorerne. Han kæmpede sig igennem heat efter heat hos mændene og tabte kun en tæt kamp i semifinalen til Sebastian Kornum og Casper Steinfath. Karsten Krongaard og Christian Thygesen var også nogle af konkurrencens helt store rykkere. De surfede med power og stil helt frem til finalerne og var klare indikationer på hvordan niveauet stiger og sporten stadig vokser i Danmark.

Efter en lang dag stod Karsten Krongaard, Casper Steinfath, Peter Steinfath, Mor Meluka og Sebastian Kornum i finalen hos mændene. Lige som finalen blev skudt i gang, var det som om, der blev skruet op for bølgerne. I 20 minutter var der nonstop action på vandet, og dommerne fik travlt. Alle 5 finalister gav den max gas og længe var det ikke til at spå om, hvem der skulle tage sejren. Det var uden tvivl en af de mest spændende SUP Surf finaler nogensinde i Danmark. Stor tillykke til alle finalisterne og til Casper Steinfath for igen at snuppe sejren foran en masse sultne og talentfulde danske ”Vikinger”.

Stor tak til dommer, deltagere, frivillige, Andreas, Dansk Surf og Rafting Forbund, ZAZIK, Kasper Brix, Nikolaj Jørgensen (Nikos), NASA, Mike og alle andre der var med til at gøre dette DM helt fantastisk! På gensyn næste år, men hvis I ikke kan vente så længe er der SUP Flatwater SUP DM i Faaborg næste weekend.

Se de lækre billeder fra DM skudt af Nikolaj Jørgense: https://www.dropbox.com/sh/pborhq4dcl8rt60/AAAsyPTMIQE7vDibmdbQ-sKia

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar