Bruno Hansen jagter sit 6. Verdensmesterskab og en plads i Guinness rekordbog

Den 49-årige danske para-surfer, Bruno Hansen, der er lam fra livet og ned, kaster sig i dag ud i bølgerne når Verdensmesterskabet i para-surfing skydes i gang i Californien. Går alt efter bogen kan han vinde sin 6. VM-guldmedalje.

Bruno Hansen har surfet siden han var syv år gammel, men som 27-årige brækkede han ryggen i en trafikulykke, hvor han blev lam fra livet og ned. Fem år efter ulykken genfandt han glæden ved surfing og siden hen har han været blandt verdens bedste para-surfere.

Verdensmesterskabet i para-surfing har de seneste fem år været afviklet i San Diego i USA, men i år har det internationale surf forbund, ISA, flyttet mesterskabet længere nord på ved Pismo Beach mellem L.A og San Francisco. Det giver para-surferne endnu et udfordrende element.

Jeg har aldrig surfet ved Pismo beach og jeg ved, at vandet er betydeligt koldere end det vi er vant til. Det vil helt sikkert få afgørende betydning for både mig selv og rigtig mange af de andre atleter, da vi har nemmere ved at fryse end andre surfere. Mit mål er dog selvfølgelig at vinde endnu en guld medalje, fortæller en spændt Bruno Hansen.

Bruno Hansen ved åbningsceremonien til VM på Pismo Beach, USA. Hver nation medbringer sand fra deres hjemstavn, som hældes i et stort fælles galsmontre. Foto: ISA

Optagelse i Guinness rekordbog
Med en potentiel 6. VM-guldmedalje kan Bruno Hansen blive optaget i Guinness rekordbog i fornemt selskab med den amerikanske surf legende Kelly Slater, der begge to vil være de eneste surfere i verden der har vundet 6 verdensmesterskaber i træk.

Det vil da være fantastisk at få den anerkendelse, men det bliver ikke nemt. Jeg har ikke kunne lave de samme forberedelser som jeg plejer på grund af hele covid-19 situationen og samtidig er der kommet endnu flere dygtige unge atleter til. Jeg håber og tror dog på at min erfaring i bølgerne kan gøre at jeg går hele vejen, siger Bruno Hansen.

I det danske surf forbund er man også meget begejstret for Brunos muligheder ved dette års VM.

Det er altid enormt inspirerende at se hvad para-surferne er i stand til at gøre ude i de store bølger på trods af de mangler et ben, en arm eller er lam i størstedelen af kroppen. Og at vi så tilmed har Bruno, som ubestridt er en af verdens bedste para-surfere, er bare fantastisk. Jeg tror og håber på, at han endnu engang kan tage guld med hjem til Danmark, siger Michael Lindberg, som er sekretariatschef i Dansk Surf & Rafting Forbund.

Drømmer om de Paralympiske Lege
Surfing var for første gange nogensinde på OL-programmet, da der i sommers var OL i Tokyo. Para-surfing har dog endnu ikke gjort sin entré på de Paralympiske Lege (PL) og det ærgre Bruno Hansen, som i mange år har drømt om at surfe ved PL.

Jeg ville elske at konkurrere ved PL og jeg har svært ved at forstå hvorfor de (red. IOC) ikke har kunne finde plads til para-surfing på PL programmet. Vi er over 130 atleter fra 24 forskellige lande ved dette VM så para-surfing er allerede en rigtig stor sport. Det virker ofte som om at vi atleter, der har et handicap, lever i en parallelverden til de raske og jeg håber at det vil ændre sig i fremtiden, fortæller Bruno Hansen.

Det internationale surf forbund arbejder i øjeblikket på, at få den Internationale Paralympiske Komite overbevist om at para-sufring senest bør være en del af PL-programmet når PL afvikles i LA, USA, i 2028.

Bruno Hansen ved sidste års VM i para-surfing på La Jolla Beach i USA. Bruno er lam fra livet og ned og surfer derfor i kategorien ‘prone’, hvor surferen ligger på boardet imens der udfærdiges forskellige tricks på på bølgen. Foto: Sean Evens / ISA

Et godt råd: Kom ud af din comfort-zone
Den trafikulykke som Bruno Hansen var involveret i, skete i Sydafrika og han har siden hen boet en stor del af sit liv i udlandet, hvor det ofte har været svært at få den nødvendige hjælp. Det er dog ikke nået der har slået den eventyrlystne surfer ud af kurs, tværtimod mener han, at alle mennesker bør søge udfordringer i livet som kan medvirke til et mere meningsfuldt liv.

Mit bedste råd til både raske og andre der har et handicap er at man skal undgå at blive alt for komfortabel i sit liv. Jeg tro på, at den succes jeg har opnået, kommer sig af at mit liv ikke altid har været helt nemt. Vi lære hele tiden noget af de udfordringer vi møder i livet og derfor er det vigtigt at man tør kaste sig ud af sin comfort zone, siger Bruno Hansen.

Verdensmesterskabet i para-surfing afvikles fra d. 7. – 12. december og Bruno Hansen kan følges live på det internationale surf forbunds hjemmeside.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar