OVERBLIK: Sådan gik VM for Danmark

Danmark var repræsenteret i flere kategorier med både mænd og kvinder ved SUP- og paddleboard VM. Her følger et overblik hvordan det gik danskerne

En hel uge med ekstra lange brædder og padler er overstået i Rivera Nayarit Sayulita i Mexico ved ISA’s SUP- og paddleboard VM.

Danmark var repræsenteret med fire atleter: Casper Steinfath (SUP-surf og SUP-ræs), Karsten Krongaard (SUP-surf), Anette Carsing (SUP-surf) og Nicoline Rasmussen (SUP-ræs).

Vi havde desværre ikke nogle repræsentanter i paddleboardkategorierne, selvom Dansk Surf & Rafting Forbund havde udtaget både mandlige og kvindelige padlere på forhånd.

Ikke overraskende resultater i MEN SUP-surf

De to thyboer, 21-årige Casper Steinfath og Karsten Krongaard på 43, mødte nogle af verdens bedste fra Sydeuropa, Australien, Hawaii, Tahiti og USA i SUP-surf-kategorien.

I Casper Steinfaths første heat måtte han nøjes med en 2.plads. I heatet var også Sean Poynter fra USA, der senere gik hen og vandt konkurrencen, men en 2. plads sikrede ham alligevel adgang til 2. runde.

I anden runde måtte Casper Steinfath vinke farvel til SUP-surf-kategorien i et ellers tæt heat. For her blev han slået ud af amerikaneren Dave Boehne i et heat, hvor omkring 2 point adskilte de to.

– Jeg fandt ganske enkelt ikke de gode bølger i heatet og måtte se mig selv slået af den grund, siger Casper Steinfath

Karsten Krongaard: Jeg kunne ikke stille meget op

Karsten Krongaard samme skæbne som Casper Steinfath.

Karsten Krongaard gik nemlig også videre fra sit første heat for så at blive slået ud sit andet.

– Jeg kunne ikke stille meget op mod et professionelt felt som det, men jeg lærte noget om det taktiske spil og om, hvor aggressivt man presser hinanden hele tiden, siger Karsten Krongaard, der i sit andet heat surfede mod en brasilianer og en fra Tahiti.

– Nu vil jeg fokusere mere på at træne mere målrettet på at udvikle min surfing så repertoiret bliver større, siger Karsten Krongaard.

Kvinde-SUP-surf

Den danske, kvindelige atlet, der skulle repræsentere Danmark ved den kvindelige SUP-surf-kategori, var 43-årige Anette Carsing.

Carsing præsterede en andenplads i sit første heat mod en australier og en costaricaner, men desværre røg hun ud i anden runde med en heatscore på 3.13 mod førstepladsens 11.13.

Relay på lånte brædder

I relayløbet, der bestod af fire atleter – en fra hvert køn på paddleboard og en fra hvert køn til SUP – hev Danskerne en 11. plads hjem ud af 17.

Dermed slår danskerne både Tahiti, Storbritannien, Sverige, Italien og Argentina. På førstepladsen kom Australien, der vinder denne kategori for fjerde gang i træk.

Danmark havde ikke nogle repræsentanter i paddleboardkategorien. Derfor måtte Karsten Krongaard lægge sig fladt ned på maven og paddle, men der manglede stadig en kvindlig atlet.

Heldigvis trådte Casper Steinfaths kæreste, Mette Knakkergaard, til og hjalp det ganske land.

Der var dog stadig et et mere eller mindre afgørende problem. Danskerne manglede paddleboard, og til vores held var australierne så flinke at låne et af deres brædder til de danske atleter.

På suppen var Casper Steinfath og Nicoline Rasmussen.

Teknisk sup-ræs gik godt, men ikke helt så godt som sidst

To år i træk har Casper Steinfath padlet sig til VM-titlen i denne kategori, og det var den højeste prioritet ved dette års VM for Casper Steinfath.

– Min træning og forberedelser de sidste mange måneder har gået frem mod at forsvare denne titel. Jeg vidste, at det ikke ville blive en nem opgave, i og med at konkurrenceniveauet er højere i år end nogensinde før. Man kan sige, at der var en del pres på mine skuldre, men jeg var klar på at give den alt, hvad jeg havde til VM, siger Casper Steinfath.

I denne kategori skal atleterne padle rundt om tre bøjer, der står i en trekant. I slutningen af hver runde skal de padle ind på stranden for så at komme ud i vandet igen og fortsætte ræset rundt om bøjerne.

En runde strækker sig over en kilomet, og det skal atleterne gøre fire gange.

Bølger med betydning

På vejen ind mod stranden kan atleterne ride de små bølger, der bryder på vej ind mod stranden.

Dermed kan man skabe ekstra momentum og måske et forspring til dem bagved eller indhale noget tid på dem foran, fordi bølgerne bevæger sig hurtigere end et SUP-board kan padles.

Det er selvfølgelig også en faktor, som atleterne ikke kan kontrollere, og det fik også en afgørende indflydelse på Casper Steinfaths position i ræset.

– Desværre missede jeg en lille bølge i 2. omgang og mistede kontakt til Connor Baxter og Mo Freitas fra Hawaii. Jeg kæmpede med alle kræfter, jeg kunne finde, men desværre kunne jeg ikke indhente deres forspring, siger Casper Steinfath.

Selvom Casper Steinfath gav den alt, hvad han havde sig, endte der alligevel med at være 15 sekunder mellem ham og førstepladsen, der gik til  hawaiianske Connor Baxtor, der havde en tid på 22 minutter og 22 sekunder.

– Det blev ikke til guld i denne omgang, men jeg kan tage hjem til Danmark med en 4. plads og en kobbermedalje om halsen. Alt i alt et godt race, hvor bølgerne dikterede store dele af slaget, men jeg er glad for at have været på podiet i tre ud af tre VM, jeg har deltaget i indtil nu, siger Casper Steinfath

Langdistanceløbet blev til en femteplads

Ved denne kategori skulle atleterne padle 20 kilometer. En katogori, der kræver udholdenhed.

Her præsterede Casper Steinfath en femteplads med en tid på 1 time, 42 minutter og 28 sekunder, hvilket var omkring et halvt minut efter førstepladsen, der gik til Danny Ching fra USA.

– Jeg er rigtig glad for min 5. plads på den lange distance. Det var ikke denne disciplin, jeg havde trænet frem mod, men resultatet viser at min grundform er rigtig god, og jeg har masser af blod på tanden selv på de lange distancer, siger Casper Steinfath.

– Jeg føler, at jeg kun lige har tangeret overfladen af, hvad jeg maksimalt kan præstere. Jeg glæder mig allerede virkelig meget til de næste konkurrencer, tilføjer Casper Steinfath.

Nicoline Rasmussen: En kvinde i distancen og det tekniske

Danmarks repræsentant for SUP-ræs distance og teknik for kvinder var 27-årige Nicoline Rasmussen, der også var med til forrige VM i Nicaragua.

I det tekniske ræs fik Nicoline Rasmussen den bedste start hun har oplevet i et løb nogensinde.

Hun havde fart i brættet og skubbede sig op på en 2. plads. Nicoline Rasmussen kunne dog ikke holde farten, og hun røg ned på en fjerdeplads, som hun stabiliserede gennem hele 1. runde om bøjerne.

Men derefter gik det ned ad bakke, og hun endte med en 15. plads i den tekniske kategori.

– Det svære for mig, var at man i dette race skulle op og løbe på stranden efter hver runde. Selvom jeg løbetræner og er i god form, var det hårdt, dét at skifte mellem SUP og løb, siger Nicoline Rasmussen.

I distancekategorien havde Nicoline Rasmussen desværre erhvervet sig en gedigen hovedpine, hvilket kan siges at være upassende, når man skal padle 20 kilometer i høj sol i den mexicanske varme.

– Det var så varmt, og efter omkring 10 kilometer kæmpede jeg med en dundrende hovedpine. Så mit eneste mål dér, var bare at gennemføre, siger Nicoline Rasmussen.

På førstepladsen kom Candice Appleby fra USA i begge kategorier.

 

 

 

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar