Et spektakulært DM med nykårede danmarksmestre

For første gang nogensinde blev DM SUP Sprint vist live direkte på DR TV, da Danmarksmesterskaberne i DM løb af stablen fra d. 24. – 26. juni i henholdsvis Aalborg og Løkken.
I år var Danmarksmesterskaberne i SUP en del af Danmarks Idrætsforbunds nye statsning; DM-ugen. Et nyt eventkoncept hvor der i løbet af 4 dage blev kåret +200 danmarksmestre på tværs af 30 idrætter, heriblandt SUP. Med en lokation centralt placeret på Honnørkaj i Aalborg var der også grundlag for at få vist sporten frem for mange af de besøgende publikummer. Vi tør godt sige at der aldrig har været så mange tilskuer til DM i SUP.

Fredag aften stod den på SUP Sprint hvor der foran Honnørkaj var udlagt en bane på i alt 160 meter inkl. en bøjevending foran det majestætiske skoleskib. Med i alt 25 heats på programmet blev et nyt heat skudt igang hvert 5. minut det meste af aftenen inden finalerne hos både mænd og kvinder skulle transmitteres direkte på TV. En produktion som ligger tilgængelig på DR TV.

Hos mændende måtte vi undvære Casper Steinfath, da han formmæssigt endnu ikke var klar efter sit 1.400 km. lange togt rundt i Danmark, “The Great Danish Paddle”, gennem de seneste 2 måneder. Derfor lå det også lidt i kortene at der ikke var en direkte modstander til Christian Andersen, som da også i finalen viste at han er helt suveræn og en af verdens bedste stand up padlere hvilket tegner godt frem mod EM i slut august. Der var dog til gengæld kamp om 2. og 3. pladsen som gik til henholdsvis Asger Wohlert Schmidt og Kristian Pilborg.

Christian Andersen var først omkring bøjevendingen i sit finale heat. Foto af: Jakob Gjerluff

Hos kvinderne måtte vi også undvære en af de helt store favoritter, nemlig Caroline Küntzel, som desværre er ude med en skade i foden. Derfor var det også en overkommelig opgave for Nicoline Rasmussen at padle sig frem til guldet, dog ikke uden kamp fra Maria Østergaard Holm og Katrine Bergmann, som fik henholdsvis sølv og bronze.

Langdistance i tung varme
Grundet vejrudsigten, som lovede lyn og torden sidste på dagen lørdag d. 25. juni, blev langdistancen skubbet 3 timer frem på dagen. Det betød nærmeste ‘glassy’ forhold uden en vind rørte sig, men altså også en utrolig tung og massiv varme. Christian Andersen var første mand ude ved bøjevendingen som lå 150 meter ude i Aalborg Havn, hvorefter ruten gik mod den vestligste ende af havnen for dernæst at gå retur langs kajen til Honnørkaj – en rute på i alt 4,5 km som skulle gennemføres 3 gange.

Med en fænomenal gennemsnitsfart på 10,33 km/t var Christian Andersen helt suveræn og for hver runde lagde han yderligere 2-300 meter afstand til forfølgerne som var Asger Wohlert Scmidt og Rasmus Westermann. De to unge herrer lå længe sammen, men den sidste runde kunne Rasmus ikke holde trit med Asgers tempo og dermed blev det til henholdsvis sølv og bronze imens Christian Andersen fik endnu en guldmedalje.

Hos kvinderne var det også en suveræn Nicoline Rasmussen som lagde sig i front fra start og det så ikke ud til at hun på noget som helst tidspunkt var i risiko for at tabe guldet. Hun blev forfulgt at Maria Østergård Holm, Emme Freja Pedersen og Dorthe Nielsen, som alle lå og kæmpede om podieplaceringer. Det var dog Emma Freja Pedersen som savede de to andre midt over og dermed fik sølv, imens Maria Østergaard kæmpede sig til en utrolig flot 3. plads ovenpå en meget uheldig start.

Det var en varm omgang på vandet lørdag middag, men der var også plads til smil hos Nicoline Rasmussen som blandt kvinderne lå i front fra start til slut. Foto af: Jakob Gjerluff

Et tech-race med få bølger
Forud for DM var fingrene krydset for et spektakulært technical race i Løkken, som har nogle af de bedste bølge- og bundforhold i Danmark. Men med mange dages vind fra øst var der desværre udsigt til en pandekageflad dag, dog med enkelte dønninger, som da også skulle vise sig at blive en udfordring for de fleste. Banen blev komprimeret yderligere for at øge det tekniske aspekt og med en enkelt bøje placeret i brændingen på en sandbanke var der lagt op til et spektakulært race.

Gennem de indledende heats blev det helt tydeligt, at flere udøvere var mærket efter de seneste par dages konkurrencer og derfor var det også forudsigeligt at favoritterne gik direkte videre til finalerne.

I mændenes finale måtte Rasmus Westermann desværre trække sig inden starten og dermed var det oplagt at podieplaceringerne skulle stå mellem Christian Andersen, Noa Stender og Asger Wohlert Smidt. Det endte da også i præcis denne rækkefølge og dermed sikrede Christian Andersen sig sin tredje guldmedalje på 3 dage.

Der var fuld smæk på starten i mændenes finaleheat. Foto af: Jakob Gjerluff

Hos kvinderne kom Maria Østergård Holm rigtig godt fra start og tog dermed lead-position på de første 300 meter. Hun blev dog overhalet indenom af Nicoline Rasmussen som lå i front resten af racet. Det var derfor kampen om 2. og 3. pladsen som blev rigtig spændende og her var det Maria Østergård Holm som løb med sølvmedaljen imens bronze gik til Emma Freja Pedersen.

Masters, Grandmasters og Junior U16 + U18
Det var selvfølgelig ikke kun i seniorkategorierne at der blev kæmpet om medaljer. Under DM afvikles der også DM for Junior U16 + U18, Masters (+40) og Grandmasters (+50). Feltet i de forskellige kategorier var ikke så stort i 2022 som det plejer at være, men der var alligevel flere overraskende og interessante resultater i løbet af weekenden. Bl.a. var Mads Lolle snu på sprinten, hvor han på fornemmeste vis padlede sig til en flot guldmedalje efterfulgt af Ulrik Lund. På tech-race distancen padlede Michael Duelund Jensen sig også til en flot 2. plads. På tværs af alle disciplinerne var det dog de to herrer, Peter Havn (Master) og Henrik Carstens (Grandmaster), som igen sejrede og cementerede at de fortsat er de stærkeste og mest rutinerede padlere i disse aldersklasser.

Hos kvinderne var det Lonni Gulmark, Sofie Enghof og Anja Høj som kæmpede om podieplaceringer imens der blandt grandmasters kun var to deltagere.

Hos juniorerne var Katrine Bergmann den med flest sejr, på trods af at Alma Brenøe overraskede i sprinten og vandt guld foran de andre. Samtidig var det fantastisk også at se nye padlere som Carla Lindell og Emma Panayotova padle med på junior distancerne.

Katrine Bergmann løb i mål som vinder af Junior U18 og Junior U16 kategorierne. Foto af: Jakob Gjerluff

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar