FRI PÅ VANDET er et nyt projekt fra 2020 – sommeren 2022, der vil tilbyde surf og stand up paddle (SUP) hold til voksne i Danmark, der oplever symptomer på stress, angst og depression.

Det unikke ved surf og SUP er, at det forener motion, indre ro, fællesskab og vand. Aktiviteterne udfolder sig i det fantastiske og alsidige vandmiljø vi har tæt omkring os i Danmark. Projektet er det første i Danmark til fokuseret og udelukkende at udvikle surf og SUP hold til psykisk sårbare personer. Projektet forsøger ikke at helbrede målgruppen, men vi vil med projektet skabe et frirum og et fællesskab, der ikke ser på den enkeltes udfordringer, men skaber et frirum, hvor man for en stund glemmer alt omkring sig. Vi håber på den måde, at det kan give en styrket tro på sig selv og ens evne til at leve med og håndtere de psykiske symptomer, man oplever.

SUP og surf samler med andre ord…

  1. den fysiske aktivitet i naturen, der får kroppen til at føle,
  2. den meditative fordybelse, som får psyken til at trække vejret og
  3. det glade sociale fællesskab, der får sjælen til at grine – alt i alt trefoldigheden, der gør livet værd at leve.

Foreninger

Projektet skal aktivere minimum 10 foreninger på tværs af hele landet. Vi vil oprette 1 – 2 hold af projektdeltagere i hver forening, med 8-15 deltagere på hvert hold. Holdene mødes én gang om ugen til SUP- og surfsessioner af 2 timer med tilknyttede instruktører. Der vil være koblet 2-3 instruktører på hvert hold.

Instruktører

Instruktørerne er ikke bare uddannede SUP- eller surfinstruktører, de har fået et særligt kursus omkring psykisk førstehjælp, der skal sikre, at deltagerne er i trygge hænder. Vi har netop lavet denne opkvalificering for at kunne skabe et helt særligt rum, der giver plads til alle, med en forståelse af, at alle kæmper med noget og vi er her for at skabe et frirum. Netop derfor vil der også efter hver surf eller SUP session faciliteres valgfri ”nedvarmning” hvor holdet kan sætte sig sammen og snakke om oplevelserne, lære hinanden bedre at kende og skabe en blid overgang fra aktivitet til hverdag.

Hele året

Vi vil skabe aktiviteter hele året rundt. Derfor vil der i vinterhalvåret være mulighed for at fortsætte det aktive fællesskab gennem andre aktiviteter, som yoga, meditation og gå-og vandreture i naturen. Det er alle aktiviteter, der bygger på de samme elementer som surf og SUP.