SUP, surf og sikkerhed: Få de gode råd!

Sommeren har indtil videre vist sig fra sin bedste side i mange år og det betyder mange flere danskere på og i vandet. Særligt SUP og surf sporten er en af de vandsportsgrene som vækster helt enormt og det er vi i DSRF naturligvis utrolig glade for. Det betyder dog også at mange flere og herunder mindre erfarne udøvere kommer på vandet og derfor vil vi med denne korte artikel belyse en række opmærksomhedspunkter når du tager på vandet og stand up paddler eller surfer.

Generelt ift. sikkerhed og SUP på fladt vand anbefaler DSRF at du husker følgende:

 1. Brug ALTID leash
 2. Husk redningsvesten (det er et lovkrav)
 3. Medbring en telefon i et vandtæt etui (drybag eller lignende)
 4. Fortæl andre hvor du padler ud og hvornår du forventer at være tilbage.
 5. Tag evt. et introduktionskursus i en DSRF forening eller hos en surfskole således du er klædt godt på.
 6. Kend dine begrænsninger og brug din sunde fornuft ift. vind og vejr: “If in doubt, don’t paddle out”!
 7. Husk fornuftig påklædning og forplejning: våddragt, trøje, kasket/hat, vand, energibar, solcreme etc. Mht. våddragt fås de i mange forskellige tykkelser og husk derfor at få den rigtige på til formålet og vejrforholdende. Fx kan en for tyk våddragt i sommeren give øget risiko for dehydrering og her er en shorty måske en bedre løsning. Omvendt, skal du være meget i vandet kan en tynd 2/3 mm full-suit være en bedre løsning. Hvis du er i tvivl så opsøg viden i en lokal surfshop, på andre forums på facebook o.l. Surf miljøet hjælper dig meget gerne!
 8. Hvis du er nybegynder eller let øvet så undgå fuldstændig at gå ud i fralandsvind, da du på et SUP board er meget vindpåvirkelig. Skulle du være uheldig at havne i en situation hvor du driver væk fra kysten og har svært ved at padle ind til land pga. vinden kan du sætte dig ned på knæene og forsøg at padle ind mod land. Kan du fortsat ikke komme ind på knæene så læg dig helt ned på boardet, med padlen under dig, og brug armene til at padle mod land. Er det helt umuligt for dig at komme ind til kysten skal du underrette folk på kysten om at du er i nød. Brug evt. padlen til at signalere med eller den telefon, som du selvfølgelig har medbragt i et vandtæt etui.

Skal du ud og surfe bølger på enten et SUP board eller et alm. shortboard, longboard m.v. så anbefaler vi dig kraftig at du bliver skarp på “Surfers Code of Conduct”. Efterlever du disse, ofte uskrevne regler, så er der større chance for at du selv og alle andre i vandet får en god oplevelser. Du kan finde Surfers Code of Conduct her. Derudover anbefaler vi at du:

 1. ALTID bruger leash
 2. Medbringer en telefon som du kan have liggende på stranden i tilfælde af at andre komme i nød og du skal ringe efter hjælp. Undersøg hvilket redningsnummer du surfer i nærheden af (nummeret kan findes på et grønt lille skilt, typisk ved adgangsveje til stranden). Se evt. mere her.
 3. Undersøg om der er en hjertestarter i nærheden.
 4. Fortæl andre hvor du surfere og hvornår du forventer at være tilbage
 5. Tag evt. et introduktionskursus i en DSRF forening eller hos en surfskole således du er klædt godt på
 6. Husk fornuftig påklædning (se ovenfor).
 7. Husk Surfers Code of Conduct

DSRF arbejder løbende med sikkerhed og udvikling af guidelines indenfor surfsporten og er i dialog med Søfartsstyrelsen om udviklingen og sikkerheden indenfor SUP og surfing.

God tur på vandet og pas på dig selv!

Aloha
DSRF

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar