Stærkt og vedholdende samarbejde har åbnet op for SUP i Københavns Havn

Et nyt havnereglement i Københavns Havn sidestiller SUP med andre fritidsfartøjer. SUP-udøvere kan derfor nu bevæge sig rundt i størstedelen af havnen på samme måde som andre fritidsfartøjer har kunne det i årtier.

Det er en kæmpestor sejr for hele SUP-sporten, Dansk Surf & Rafting Forbund og den stærke lokale forening, Copenhagen Watersports, at det nu, efter 8 års dialog med Københavns Kommune og By & Havn, er lykkedes at få åbnet Københavns Havn op for aktive SUP-udøvere. Den 24. marts 2021 har By & Havn nemlig præsenteret et helt nyt havnereglement, som giver mulighed for at dyrke SUP i større arealer af Københavns Havn.

Det er en stor lettelse at vi efter mange års dialog med By & Havn, med hjælp fra både foreninger og andre aktører med interesse for SUP i Københavns Havn, nu endelig er lykkedes med at få SUP anerkendt i havnen og dermed kan give SUP-udøverne i København de samme muligheder som andre ’bløde trafikanter’, siger Michael Lindberg, sekretariatschef i Dansk Surf & Rafting Forbund.

Det har ikke været lige ud af landevejen at få SUP lovliggjort i Københavns Havn, men at det nu er lykkedes er et rigtig godt eksempel på hvordan Dansk Surf & Rafting Forbund i samarbejde med et stærkt lokalt foreningsfællesskab, har sikret bedre muligheder for at være aktiv på vandet. Michael Lindberg fortsætter:

Særligt de seneste år har vi oplevet, at By & Havn har været mere åbne og konstruktive i dialogen om at sikre københavnere adgang til den fantastiske facilitet havnen er for sport og fritidsliv. Det er vi rigtig glade for og vi glæder os til at være med til, i samarbejde med lokale foreninger og andre aktører, at skabe en god sikkerhedskultur i havnen.

DSRF afviklede Danish SUP Tour i Københavns Havn i oktober 2020. Nu bliver det muligt at være aktiv på SUP i hele havnen hele året rundt. Foto: Jakob Gjerluff / Gjerluff Photography

Adgang skaber muligheder

Vi har længe efterspurgt mulighederne for at kunne tilbyde vores medlemmer at bruge havnens mange arealer. Vi er derfor vildt glade for nu at kunne føre dette ud i livet i praksis, siger formand i Copenhagen Watersports, Dorthe Bang Friberg.

Med adgang til flere områder af havnen får SUP’ere særligt over sommeren mulighed for også at bidrage til at sprede aktiviteten ud over større arealer og væk fra de områder, hvor der er tendens til, at havnen er proppet på gode sommerdage.

Gennem dialogen med By & Havn har vi samtidig haft samarbejde med de andre aktører i havnen, f.eks. havnebusserne og kanalrundfarten. Samarbejdet har været og er fremover vigtigt for at skabe en havn, hvor der er plads til alle, og hvor alle fartøjer oplever at det er trygt at færdes. Uanset om du padler på et SUP-board eller sidder bag roret i havnebussen,” siger Dorthe Bang Friberg.

Forbund og forening samarbejder om oplysning

Dansk Surf & Rafting Forbund og Copenhagen Watersports vil samarbejde om at afvikle en række forskellige aktiviteter i havnen hen over sommeren 2021 for de mange københavnere med eget SUP-udstyr. Hensigten er at guide nye udøvere i havnen om sikkerhed, udstyr og regler, samt at sikre en god introduktion til SUP sporten.

FAKTA: Hvor må man SUP’e?

I By og Havns nye havnereglement finder du alt relevant information om hvordan du skal begå dig i Københavns Havn. Læs det nye havnereglement her.

I forhold til SUP betyder det nye havnereglement at du nu reelt set på færdes i hele havnen. For eksempelvis i Christianshavns Kanal, Frederiksholms Kanal, området ud mod Refshaleøen og Trekroner. Der er dog følgende som er værd at være opmærksom på:

  • Ensretning i Frederiksholms Kanal (kanalen, der går rundt ved Christiansborg, Børsen mv.). Indsejling sker i syd – dvs. mellem BLOX og Det Kongelige Bibliotek.

  • Særlige regler for at komme til og fra Søndre Frihavn, Nordhavnsbassinet og Kronløbsbassinet. Her skal man benytte Pramrenden for at undgå at komme i konflikt med Langelinje.

  • De særlige ISPS-områder, hvor der kun må være erhvervssejlads (primært nord ud af havnen).

  • Vær generelt opmærksom på erhvervssejladsen i havnen, og hjælp dem ved at være synlige.

Se generel info om regler i Københavns Havn her.

 

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar