Fem nye fossinstruktører i DSRF

I sidste weekend blev 5 nye foss instruktører uddannet i DSRF regi. Kurset foregik ved Hosjöholmen i Falun i Sverige i samarbejde med det svenske Kanot Forbund.

Målet er at instruktørerne tilegner sig kompetencer til at tage begyndere med på let foss (whitewater) i kano/kajak, og således på sigt være med til at udbrede og udvikle denne del af white water sporten i Danmark. Nedenfor følger en beretning fra Jonas Foss som deltog på kurset.

Af Jonas Foss, instruktør i Copenhagen Watersports

Vi satte afsted fra København fredag eftermiddag og efter at have siddet tæt pakket i ni timer var vi fremme ved Falu Kanotklubs klubhus, klar til at krybe ned i soveposen.

Næste dag startede med en oversigt over kursets to dages forløb og efterfølgende en teoretisk gennemgang af, hvad det indebærer at have begyndere med på fos. Dette omhandlede sikkerhedshensyn, praktisk pædagogik, opbygning af træningpas og filosofi omkring hvad vi ønsker at opnå, når vi tager nye folk med på white water. Herunder kan nævnes ideen om at lade begyndere padle uden spray-deck de første mange gange de er på white water, indtil de føler sig trygge ved at skulle hive spraydecket af i både fladt og strømmende vand, for på den måde at opnå større fokus på selve padlingen.

Da vi alle kom fra forskellige baggrunde og har forskellige anskuelser på de ovennævnte emner, førte dette også nogle udbytterige diskussioner med sig. Efter to timers teori var det tid til fika, det svenske mellemmåltid, og her vi blev hurtigt klar over at ingen kom til at gå sultne på vandet.

Om lørdagen havde vi to træningspas i kajakkerne, først med opvarmning og forskellige øvelser på fladt vand, efterfulgt at øvelser i fossen. Vi blev vist et eksempel på opbygningen af et sådan træningspas og tankerne bag. Dagens anden træning på vandet beskæftigede sig med noget praktisk sikkerhed; hvad gør man såfremt en kursist kæntrer og ikke falder ud af kajakken, bugsering af kajak på fladt vand etc.

Efter første endte kursusdag var der mulighed for at lege i fossen og prøve nogle forskellige både fra klubbens brede udvalg af bl.a. creek, slalom, play og styrtløb. Derudover kunne man også få sig en snak om den kommende kunstige whitewaterpark i Falun, der starter konstruktion til september og skal stå færdig i foråret 2018.

Som enhver svensk idrætsforening med respekt for sig selv har Falu Kanotklub en sauna, hvilket vi benyttede som den perfekte afslutning på en dag med meget fysisk aktivitet.

Om søndagen startede vi med et kort teoretisk oplæg, hvorefter vi i træningslokalet blev vist nogle tiltrængte udstrækningsøvelser med speciel fokus på at opnå en god holdning i kajakken. På vandet gik vi noget mere i dybden med hvordan portene fra slalomdisciplinen kan anvendes som et godt værktøj til at træne teknik, på både fladt og let strømmende vand, hvad enten man træner slalom eller blot alm. fospadling. Vi fik her muligheden for at instruere med efterfølgende feedback fra både hinanden samt vores meget kompetente instruktør, Bo-Marcus Lidström.

Til slut arbejdede vi med redning af udstyr i strømmende vand for efterfølgende at besøge saunaen en sidste gang inden den afsluttende evaluering.

Omkring kl.15.30 kunne vi igen stuve os ind i bilen og sætte kursen mod DK efter en lærerig weekend i godt og vådt selskab.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar