Afviklingen af ICF VM SUP 2018 er blevet dømt ulovlig af den Portugisiske Sportsdomstol

Den juridiske kamp mellem International Surfing Association (ISA) og International Canoe Federation (ICF) om retten til at organisere stand up paddle (SUP) sporten på den internationale sportsscene kører fortsat på allerhøjeste niveau. Nu kan en sag afgjort ved den Portugisiske Sportsdomstol dog vise sig at være afgørende for den fremadrettede proces.

ISA og ICF har siden 2016 fremlagt deres beviser for hvorfor de hver især mener, at være den retsmæssige organisation for udvikling og varetagelse af SUP sporten. Begge parter har i en længere periode, med henblik på at finde en løsning, indgået i en dialog med den internationale sportsdomstol (CAS) som mediator. Det er dog ikke lykkedes at finde en løsning mellem de to parter og derfor er seneste udvikling i sagen at ISA i juli 2018 officielt har indbragt sagen for CAS.

Finalen afgøres i Technical Race under 2017 ISA SUP World SUP & Paddleboard Championship som blev afviklet i Vorupør, Danmark. Foto: ISA / Ben Reed

For ISA går argumentationen på historikken for udviklingen af SUP sporten. SUP er en sport med rødder i surfsporten og ISA har som det eneste internationale forbund udviklet sporten siden 2008. SUP sporten er solidt forankret i mange af ISAs over 100 medlemsnationer og ISA har et veludviklet uddannelsessystem og dommersystem. Ligeledes har ISA afviklet årlige Verdensmesterskaber siden 2012 og sanktionerer samtidig den professionelle SUP liga; APP World Tour. Desuden blev ISA i 2016 medlem af den international olympiske komité (IOC) i forbindelse med surfsportens (shortboard) indtræden på det olympiske program.

For ICF går argumentation på at et stand up paddle board bliver drevet fremad ved hjælp af en padle og derfor mener forbundet, jf. deres vedtægter, at sporten skal placeres under ICF. ICF mener desuden at de igennem mange år har understøttet udviklingen af SUP, både internationalt og gennem deres nationale forbund. Det er dog først i efteråret 2016, efter at ISA er blevet medlem af IOC, og ansøgte IOC om optagelse af SUP på sportsprogrammet for Ungdoms OL 2018, at ICF er begyndte at vise interesse for SUP sporten. ICF har til dato hverken afviklet kontinentale mesterskaber eller verdensmesterskaber i SUP.

I foråret 2018 annoncerede ICF at de fra d. 30. august – 2. september 2018 ville afvikle ICF VM SUP i Portugal. I henhold til portugisisk lovgivning vil det i sportslige sammenhænge dog kun være det nationale forbund for sporten, som vil kunne afvikle eller give tilsagn til afvikling af et givent mesterskab af både forsikrings- og sikkerhedsmæssige årsager. Det fik det Portugisiske Surf Forbund (Federação Portuguesa De Surf / FPS) til at lægge sag an mod det Portugisiske Kano Forbund (Federação Portuguesa De Canoagem / FPC) og det Internationale Kano Forbund (International Canoe Federation / ICF), da SUP sporten i Portugal allerede i mange år har været anerkendt som en af surfsportens discipliner forankret i FPS. Med forankringen af SUP sporten i FPS, er det ved Portugisisk lov fastslået at FPS har den juridiske ret til at afvikle (nationale som internationale) SUP konkurrencer som det eneste nationale forbund i Portugal. I 2017 var det således også FPS som afholdte Europamesterskabet i SUP i Peniche.

Casper vinder EM Guld i Technical Race efter en tæt kamp med Arthur Arutkin fra Frankrig under EM SUP i Peniche, Portugal.

Efter høring af sagens parter har den Portugisiske Sportsdomstol i mandags besluttet, at give FPS medhold i deres sag og dermed aflægge et påbud mod at FPC organiserer og afvikler 2018 ICF SUP World Championship i samarbejde med ICF. Formand for FPS, João Aranha, har efter afgørelsen udtalt:

”Det er en beslutning som er med til at forsvare sporten, dens historie og vores kompetencer som forbund. Jeg tror det er en beslutning som grundlæggende vil hjælpe den internationale konflikt om SUP sporten”

Den Portugisiske Sportsdomstol har med påbuddet overfor FPC derved også bekræftet at det pågældende ICF SUP VM mangler en forudgående aftale med FPS for rent juridisk at kunne blive afviklet. FPS har i den forbindelse oplyst, at en aftale mellem FPC og FPS vil blive kategorisk afvist og det konkluderes derfor, at en afvikling af ICFs SUP VM vil være ulovlig i henhold til Portugisisk lovgivning.

Med afgørelsen har den Portugisiske Sportsdomstol også fastslået, at det ikke vil være muligt for begivenheden at kunne opnå offentlig støtte fra hverken ministerier, regioner og/eller kommuner. Samtidig vil FPC være forhindret i at stille teknisk personale og dommere til rådighed for eventen.

Ifølge de advokater som repræsenterede FPS i sagen så vurderer advokaterne at sagen kan få indflydelse på den internationale konflikt mellem ISA og ICF, der pt.er under forberedelse for arbitration i den internationale sportsdomstol CAS. Det nævnes samtidig i en portugisisk pressemeddelelse om sagen, at dommen fra den Portugisiske Sportsdomstol kan appelleres, dog uden at ville have indflydelse på afgørelsen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar